Werkgroep Focus


Het thema van dit jaar is  GRENZEN

Niet verwonderlijk, dit thema, gelet op de diverse grenzen waar de wereld nu tegen aan loopt. Er zijn veel verschillende grenzen en daarbij ook veel verschillende aspecten. Het overschrijden van grenzen wordt vaak gezien als de enige weg naar vooruitgang. We leven het leven als een immer wijkende horizon, als een vrijheid die zich steeds verder heeft losgezongen van een vorm – met een wereld zonder grenzen als het hoogste ideaal. Want wie zijn wij, wereldburgers, om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen?

Om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving, zo vraagt Paul Scheffer zich af.
‘Over de grens’ bakent niet alleen een thema af (‘we gaan het over de grens hebben’) maar roept er ook toe op die grens te overschrijden. We moeten kijken naar wat ons vreemd is, we moeten ernaar toe en als het naar óns toekomt moeten we het verwelkomen, zegt Marli Huyer.
Vragen die bij ons boven kwamen:
Is het altijd goed om over de grenzen te gaan, of geven grenzen juist vrijheid. En gaan we altijd bewust om met grenzen.

Focus wil in deze cyclus een poging doen verschillende grenzen te onderzoeken en met elkaar te kijken wat de grenzen betekenen.
Dat doen we weer door middel van films en lezingen.
Onderwerpen zijn o.m. ‘kinderen en grenzen, landsgrenzen, groeigrenzen, grenzen van/aan seksualiteit. Zoals gebruikelijk zijn alle activiteiten voor iedereen gratis.

De films zijn in het Lokaal in Reduzum, aanvang 19.30

De lezingen in het dorpshuis in Raerd, aanvang 20.00 uur.16 mei Film                Perfetti  Sconosciuto

Regie: Paolo Genovese.
Met: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta.

Iedereen heeft iets te verbergen in ‘Perfetti sconosciuti’, wat zich laat vertalen naar Perfect Strangers, danwel Volmaakte Vreemden. De zeven vrienden in de film blijken dit voor elkaar te zijn als ze hun smartphone-leven openbaren.  Als pubers plagen ze elkaar. Ruilen ze telefoons. En heel onschuldige zaken als een schoonheidsoperatie, of kwesties rondom bejaarde ouders worden grote problemen. Wat is geheim? Wat is liegen? Is dat ook zoiets als niet de hele waarheid vertellen?