Werkgroep Focus


Het thema van dit jaar is  GRENZEN

Niet verwonderlijk, dit thema, gelet op de diverse grenzen waar de wereld nu tegen aan loopt. Er zijn veel verschillende grenzen en daarbij ook veel verschillende aspecten. Het overschrijden van grenzen wordt vaak gezien als de enige weg naar vooruitgang. We leven het leven als een immer wijkende horizon, als een vrijheid die zich steeds verder heeft losgezongen van een vorm – met een wereld zonder grenzen als het hoogste ideaal. Want wie zijn wij, wereldburgers, om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen?

Om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving, zo vraagt Paul Scheffer zich af.
‘Over de grens’ bakent niet alleen een thema af (‘we gaan het over de grens hebben’) maar roept er ook toe op die grens te overschrijden. We moeten kijken naar wat ons vreemd is, we moeten ernaar toe en als het naar óns toekomt moeten we het verwelkomen, zegt Marli Huyer.
Vragen die bij ons boven kwamen:
Is het altijd goed om over de grenzen te gaan, of geven grenzen juist vrijheid. En gaan we altijd bewust om met grenzen.

Focus wil in deze cyclus een poging doen verschillende grenzen te onderzoeken en met elkaar te kijken wat de grenzen betekenen.
Dat doen we weer door middel van films en lezingen.
Onderwerpen zijn o.m. ‘kinderen en grenzen, landsgrenzen, groeigrenzen, grenzen van/aan seksualiteit. Zoals gebruikelijk zijn alle activiteiten voor iedereen gratis.

De films zijn in het Lokaal in Reduzum, aanvang 19.30

De lezingen in het dorpshuis in Raerd, aanvang 20.00 uur.


   
2 oktLezingEls Koopmans, Tussen die grenzen vond ik mooi mijn vrijheid terug
1 NovFilmCarol
7 maartFilmStill Alice
10 janFilmLayla M.
16 aprilLezingPaul v. Erkelen, 'Het klimaat verandert! Redden de waterschappen het?
16 meiFilmPerfetti Sconosciuto
27 NovLezingReinier Nummerdor, Vruchtbare grensoverschrijding: over de dialoog tussen Zen en de Christelijke traditie.
29 JanLezingElena Cavagnaro, Menszijn en duurzame ontwikkeling

Maandagavond 2 oktober (Raerd)

Lezing: Tussen die grenzen vond ik mooi mijn vrijheid terug

 2 okt.    Lezing Els Koopmans

Grenzen zijn een natuurlijk  onderdeel van ons bestaan, iedereen heeft er mee te maken. Wat betekent dit voor kinderen, en in de omgang met kinderen?
Het vraagt vaak een investering, en hoe doen we dat dan? Want het blijft lastig, nee is nee, en nee wordt soms ook wel ja.
(Want als opvoeder  moet je weg, je hebt het druk of je bent in een winkel en wilt geen scene)
Kinderen zoeken de grenzen steeds op, dus aan opvoeders de taak deze  te bewaken.

En hoe dan?
En is het nodig, of mogen kinderen over grenzen heen gaan?
Wat mogen (en kunnen) kinderen zelf bepalen, en wat bepalen wij? Over deze machtig interessante materie gaat deze interactieve lezing.

De lezing wordt gegeven door Els Koopmans. Ze woont in Reduzum en is sinds haar  opleiding werkzaam in het basisonderwijs bij verschillende leeftijdsgroepen. Sinds 3 jaar heeft zij als kindercoach haar eigen praktijk in Reduzum: ‘de Praatstok”. Ze wil graag in gesprek gaan en onderzoeken of we samen grenzen misschien kunnen verleggen.

Woensdagavond 1 november (Reduzum) Film van betekenis: Carol                                       

Een verfilming van het boek van Patricia Highsmiths The Price of Salt .

Het draait om twee vrouwen uit verschillende milieus die verliefd op elkaar worden, waarna de getrouwde Carol de voogdij over haar dochtertje dreigt te verliezen. Kiest ze voor haar kind of de liefde?

Het is begin jaren ’50 in New York. In een groot warenhuis werkt Therese Belivet haar dagen vol. Er is weinig passie en nagenoeg geen uitdaging te bekennen totdat op een dag de charmante Carol Aird bij haar balie staat.

Al bij de eerste ontmoeting tussen Therese Belivet (Rooney Mara) en Carol Aird (Cate Blanchett) springt de vonk over.
Cate Blanchett zet een schitterende rol neer als verleidelijke en charmante seniore dame. Rooney Mara speelt vrijwel altijd een ietwat emotieloze jonge vrouw, en dat is precies wat in Carol onwijs goed werkt. Het zijn twee uitersten in vele opzichten en dat zorgt voor de romantische spanning in het geheel.
Het resultaat is een feest voor het oog. Naast vintage jurken, oude auto’s en luxe interieurs valt vooral het prachtige camerawerk op.