Werkgroep Focus


Het thema van dit jaar is  GRENZEN

Niet verwonderlijk, dit thema, gelet op de diverse grenzen waar de wereld nu tegen aan loopt. Er zijn veel verschillende grenzen en daarbij ook veel verschillende aspecten. Het overschrijden van grenzen wordt vaak gezien als de enige weg naar vooruitgang. We leven het leven als een immer wijkende horizon, als een vrijheid die zich steeds verder heeft losgezongen van een vorm – met een wereld zonder grenzen als het hoogste ideaal. Want wie zijn wij, wereldburgers, om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen?

Om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving, zo vraagt Paul Scheffer zich af.
‘Over de grens’ bakent niet alleen een thema af (‘we gaan het over de grens hebben’) maar roept er ook toe op die grens te overschrijden. We moeten kijken naar wat ons vreemd is, we moeten ernaar toe en als het naar óns toekomt moeten we het verwelkomen, zegt Marli Huyer.
Vragen die bij ons boven kwamen:
Is het altijd goed om over de grenzen te gaan, of geven grenzen juist vrijheid. En gaan we altijd bewust om met grenzen.

Focus wil in deze cyclus een poging doen verschillende grenzen te onderzoeken en met elkaar te kijken wat de grenzen betekenen.
Dat doen we weer door middel van films en lezingen.
Onderwerpen zijn o.m. ‘kinderen en grenzen, landsgrenzen, groeigrenzen, grenzen van/aan seksualiteit. Zoals gebruikelijk zijn alle activiteiten voor iedereen gratis.

De films zijn in het Lokaal in Reduzum, aanvang 19.30

De lezingen in het dorpshuis in Raerd, aanvang 20.00 uur.


   
7 maartFilmStill Alice
16 aprilLezingPaul v. Erkelen, 'Het klimaat verandert! Redden de waterschappen het?
16 meiFilmPerfetti Sconosciuto

 


7 mrt. Film  Still Alice
Regie: Richard Glatzer en Wash Westmoreland.
Met: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth

Tijdens een lezing kan de succesvolle neurolinguïst Dr Alice Howland opeens het woord niet meer vinden dat ze wil gebruiken om het punt dat ze wil maken kracht bij te zetten. En dat terwijl Alice zo taalgevoelig is. Elke dag is zij met haar oudste dochter verwikkeld in een strijd wie het beste is in het spelletje Words with Friends. Als Alice tijdens het joggen de weg kwijtraakt op de campus waar ze al jaren werkt, gaan de alarmbellen rinkelen. Al snel wordt ze gediagnosticeerd: ze heeft alzheimer, ook nog eens in een erfelijke variant. Dus haar twee dochters en zoon kunnen het ook hebben. De diagnose legt niet alleen een bom onder het bestaan van Alice maar onder het hele gezin.

 

 


16 apr. Lezing    Paul v. Erkelen

 

16 mei Film    Perfetti  Sconosciuto

 

Regie: Paolo Genovese.
Met: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta.