Werkgroep Focus


Focus is een werkgroep van de Protestantse Gemeenten van Reduzum en Raerd.
Contactadressen: Marijke Wassenaar, tel. 0566-601243, email: m.wassenaar8@chello.nl
Jelle Rollema, tel. 0515-521261, email: j.rollema@planet.nl
Reduzum: www.reduzum.com/Voorzieningen1/Kerk
Raerd: www.ruimgeloven.nl

 


In het winterprogramma van de werkgroep Focus van Reduzum en Raerd staat dit jaar het thema ‘Reizen’ centraal.

Waaróm ga je op reis, is er een doel, hoe ga je reizen, is het altijd wel goed om te reizen. Kun je reizen in je hoofd. Zomaar een paar vragen. Hieronder een uitgebreidere toelichting van de films en lezingen van het seizoen 2018-2019

De films zijn te zien in het Lokaal te Reduzum (de oprit rechts van de kerk, aan de rechterhand). Tijd: 19.30 uur. Toegang en consumptie gratis.

De lezingen worden gehouden in het dorpshuis van Raerd. Tijd: 20.00—22.00 uur. Toegang en koffie/thee gratis, behalve bij de Laurentiuslezing (zie bij 18 maart).

 


Lezing:

15-10

Lezing: Pelgrimage naar Lindisfarne.

Liesbet Geijlvoet over haar (kleine) pelgrimage             

“Wie een missie heeft, wil iets brengen. Maar een pelgrim heeft alleen zichzelf om te geven”, zei mevrouw Tutu onlangs op het symposium van het 70-jarig bestaan van de Wereldraad van Kerken. Pelgrimeren is op weg gaan met alleen jezelf als belangrijkste bagage. En de weg die je gaat, is het doel. Je begint bij vandaag en hoe lang of kort je reis ook is, ergens kom je op een andere plek en tijd aan: de weg die je gaat, maakt dat jij en jouw visie op jezelf en de wereld verandert. Hoe veel of weinig? Dat weet je niet van tevoren. Dat is het aardige van pelgrimeren.


Film: 31-10

Ida

Regisseur Pawlikowski

Pawel Pawlikowski, bekend van Last Resort en My Summer of Love, gebruikt de zwart-witvorm in Ida om de tijdsbepaling en sfeer van het naoorlogse Polen in 1962 extra kracht bij te zetten en tegelijkertijd onderliggende symboliek te tonen.

In het Polen van 1962 staat de achttienjarige novice Anna op het punt haar geloften af te leggen bij het klooster waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als jong kind is achtergelaten. Voordat het zover is, wordt ze eerst naar haar tante Wanda gestuurd om te leren over haar afkomst. Aldaar begint een ontdekkingstocht naar het verleden. Het gesloten meisje leert over haar Joodse afstamming, dat haar echte naam Ida is en ze krijgt inzicht in de gruwelen die haar familie tijdens de oorlog heeft moeten ondergaan. Van haar cynische en drankzuchtige tante – de zus van haar moeder – komt Anna te weten dat ze eigenlijk Ida heet en van Joodse komaf is. De twee familieleden gaan op zoek naar het roerige verleden van Ida en haar familie. De expeditie is niet enkel een duik in het verleden en in stoffige documenten, maar blijkt ook een persoonlijke ontdekkingstocht voor Ida zelf.


26-11  Op reis door Tibet

Op reis gaan naar dichtbije of verre oorden. We kunnen ook op reis gaan in ons zelf of, we combineren de twee.

Het laatste deden Henk Kloosterhuis en Elma van Lier. Ze reden afgelopen voorjaar zes weken door Tibet. Daarbij bezochten ze veel kloosters, pelgrimeerden rondom de heilige berg Mount Kailash en kwamen met veel ervaringen en inzichten weer terug op zeeniveau. Ondersteund door foto’s delen ze hun ervaringen graag met u.

Henk Kloosterhuis is professioneel (reis)fotograaf. Samen met zijn partner en schrijfster Elma van Lier maakte hij meerdere (foto)boeken, waaronder de Dominicus Reisgids Mongolie. Elma laat zich in het leven inspireren door de boeddhistische filosfie.


Woensdagavond 9 januari

Incendies

Na de dood van hun moeder heeft haar testament voor de tweeling Jeanne en Simon een aantal verrassingen in petto. Ze moeten een verzegelde envelop bezorgen: Jeanne bij haar vader en Simon bij zijn broer. Hun vader is echter al jaren dood en van een broer hadden Simon en Jeanne nog nooit gehoord.
Jeanne vertrekt naar het Midden-Oosten in de hoop daar de mysteries uit het verleden van haar moeder te ontrafelen, maar stuit op veel tegenwerking. Familieleden en ooggetuigen laten het pijnlijke, door oorlogen geteisterde verleden liever rusten.

 

 

 


Maandagavond 4 februari (Raerd)

Lezing: Reis langs gevaarlijke bijbelse vrouwen in de schilderkunst

De oudtestamentische dames waren niet altijd zulke lieverdjes. Rebekka manipuleert erop los, Salomé danste voor niets minder dan het hoofd van Johannes, Judith en Jaël verslaan de vijand door list en bedrog om hun volk te redden. Wat is hun verhaal? Wat is een gevaarlijke vrouw eigenlijk is, in welk opzicht, hoe en voor wie?

Waarom zijn ze zo geliefd in de beeldende kunst?

Carla da Silva leidt ons langs de “moedige vrouwen” in de bijbel (OT) en leert ons kijken wat hun kracht is. Daarna gaat ze nader in op het verhaal van Judith. We zien hoe elke tijd haar op een eigen manier portretteert en wat dat zegt over die periode in de kunstgeschiedenis.

Carla da Silva studeerde af in de Joods-Amerikaanse literatuur en danste jarenlang bij het Caractère  ensemble  Aidjamal.

 


Woensdagavond 6 maart (Reduzum)

Film van betekenis: Uncle Boonmee

Op een dag komt een aap met felrode ogen uit de jungle aangelopen en schuift aan bij twee mensen aan de etenstafel. Hij blijkt de overleden zoon te zijn. Ook de overleden zus komt langs. Niemand staat daarvan te kijken; de vanzelfsprekende toon waarop over de dood wordt gesproken, is weldadig. Dan blijkt de man, die zich zijn vorige levens herinnert, zelf stervende. Maar er is meer in Uncle Boonmee dan het zichtbare.

 

 

 

 


Maandagavond 18 maart  (Raerd)

Laurentiuslezing ‘Heilige onrust’                                             door Frits de Lange, hoogleraar ethiek en vrijzinnig theoloog.

Oude geloofszekerheden verdampen; veel mensen kunnen weinig meer met de traditionele geloofsleer. Maar de behoefte aan spirituele verdieping en geloofsvernieuwing leeft enorm.  De Lange zoekt naar nieuwe wegen en gaat daarvoor te rade bij de moderne pelgrim, die tegenwoordig massaal naar Santiago de Compostella trekt. Voor de pelgrim 2.0 telt niet de kerkelijke leer, maar de spirituele en fysieke ervaring van de reis zelf. Hij voelt zich door iets of iemand (is dat ‘God’?) geroepen om op pad te gaan. Volgens De Lange is de kern van ‘geloven’: opstaan, in beweging komen, de ene voet voor de andere zetten.

Plaats: Laurentiuskerk te Raerd. Tijd: 20.00 uur.                                       Toegang gratis voor de inwoners van Dearsum, Reduzum/Idaerd/Friens/Raerd/Poppenwier en leden van de Protestantse Gemeente Ingwert in Jirnsum. Overige bezoekers € 6 (incl. koffie en thee).

 


Woensdagavond 15 mei (Reduzum)

Film van betekenis: Wild

Met een mislukt huwelijk en de dood van haar moeder achter de rug heeft Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) alle hoop verloren. Na jaren van roekeloos, destructief gedrag, neemt ze een overhaaste beslissing. Zonder enige ervaring en alleen gedreven door pure vastberadenheid, begint ze aan een wandeling van meer dan 1600 kilometer over de Pacific Crest Trail