Kom fierder: De ondernemer


December 2022
Hens Jansen van AquaVino is al een aantal jaren een bekend gezicht op de versmarkt in Reduzum met zijn wijnen en soms met een biertje of ander drankje. Hens komt uit Twente en kwam vaak zeilen in Fryslân en is daarbij zijn vrouw Monique tegen het lijf gelopen.
Hij kom uit de horeca en heeft de hotelschool doorlopen. Op een gegevens moment werkte hij in Amsterdam en ze woonden in Almere. “Ik vond het verschrikkelijk en Monique vond het ook niet leuk.” Alles werd anders toen hij een vacature tegen kwam bij wijnkoperij Wielinga in Leeuwarden en die baan kreeg. Hij heeft daar heb ik 25 jaar gewerkt en daarnaast had hij z’n eigen wijnhandel. In 1986 zijn ze in Grou gaan wonen en hebben er 18 jaar gewoond. Door de hobby van Monique, paarden, was er meer ruimte nodig en kwam de boerderij in Eagum in beeld. Een fantastische plek, met in de stal mijn eigen wijnbedrijf genaamd AquaVino.

Hoe ben je met wijn in aanraking gekomen?
“Mijn eerste wijncursus was in Groningen en heb daarna een opleiding tot vinoloog gedaan. Op dit moment werk ik parttime bij Sligro in Drachten op de wijnafdeling en daarnaast heb ik mijn eigen wijnbedrijf AquaVino. Dat is eigenlijk voornamelijk werk in de zomer met proeverijen zoals samen met “De Twirre” in Earnewâld, varende proeverijen en proeverijen met Ale de Jager en natuurlijk de versmarkt.”

Hoe ben je aan de naam AquaVino gekomen?
Eigenlijk was het wijn-wind-water. Ik heb twee jaar lang alleen AquaVino gedaan, maar ik miste op een gegeven moment de aanwezigheid van klanten. Die heb ik bij Sligro natuurlijk wel want daar komen veel mensen over de vloer. Het is dus nu zo dat Sligro mijn basis is en AquaVino doe ik er bij.

Je bent vinoloog en hoe bepaal jij nu of een wijn lekker is?
Er is maar één ding wat niet belangrijk is voor een wijn en dat is of hij lekker is. Voor de consument wel, maar dat is erg subjectief. Wat ik lekker vindt hoef jij niet lekker te vinden. Ik beoordeel eigenlijk alleen maar: Klopt die wijn. Smaakt die wijn naar zijn druivensoort; naar zijn gebied; naar zijn land; klopt de prijs. Je hebt ook hele mooie flessen en hele mooie verpakkingen en de wijn die er in zit stelt niets voor. Dan verkoop je dus alleen het idee van een goede wijn. Dat vind ik verschrikkelijk. Ik kijk eigenlijk nooit naar de uitstraling van een fles dat vind ik minder interessant. Wijn moet smoel en karakter hebben, die moet echt zijn. Er is heel veel wijn die niet echt is, dan is een mooie fles gewoon verkooptrucje/marketing.
Je organiseert ook wijn proeverijen.
Dat doe ik hier of op de boot of op locatie. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ik heb wel eens proeverij gedaan in de kerk op de kansel in Terherne. Het kan ook een proeverij van bier of andere drankje zijn, maar wijn is het leukste om te doen. “Proeven is niet moeilijk, alleen gebruiken we het proeven niet goed. Je moet eigenlijk een geur en smaak geheugen opbouwen, maar dat is lastig. Iedereen weet hoe een sperzieboon smaakt, maar leg maar eens uit hoe die smaakt. Eigenlijk moet je een referentie punt hebben. De sperzieboon smaakt voor mij groen, ik geef er kleur aan en dan iets zoetig of minder. Vaak proeven is belangrijk.”

Koop je zelf in of via een inkoopcombinatie?
Nee ik koop zelf in bij een aantal importeurs die weten wat ik zoek.

Wat kun je over jou wijnen vertellen?
Ik heb niet heel veel soorten. Ik ben ooit begonnen met 100 soorten, maar het blijkt gewoon dat dit niet nodig is. Ik varieer afhankelijk van het seizoen.

Wat is jou advies voor de Feestdagen?
Dat hangt ervan wat je eet. Neem nu bijvoorbeeld een varkenshaasje met een roomsausje, dan moet je niet een te zware wijn bij drinken, maar een lichtere wijn zoals een Pinot Noir of een Bourgogne. Het gerecht en de wijn moeten elkaar aanvullen.
Met oud en nieuw drink je natuurlijk bubbels. Bubbels is top. In het noorden wordt dit slecht gedronken, maar voor mij super interessant en maar ook moeilijk te proeven.

Heb je nog een aanbieding voor de kerst?
Jazeker! Je moet gewoon een lekker volle rode wijn hebben. Bijvoorbeeld een mooie Portugees: Een “Fuiza 3 castas”. Er is een frisse witte en een rode. De rode kan bij Rollade/Rundvlees/alles met een stevige smaak, want daarbij moet je een wijn een beetje power hebben. Voor 6/7 euro heb je al een fijne wijn. Portugal een fijn wijnland!


November 2022
Taco Velstra is al weer een aantal jaren onze dorpshovenier. We zijn eigenlijk wel benieuwd hoe en waarom Taco hovenier is geworden. Taco is in 2008 begonnen met de opleiding hovenier-groen voorziening. Tijdens zijn stage kwam hij terecht bij Staatsbosbeheer en had altijd het idee om boswachter te worden. Echter was het moeilijk om daar tussen te komen en dat is hem uiteindelijk niet geworden. Na school is Taco bij hoveniersbedrijf Beek in Leeuwarden aan de slag gegaan. Daar heeft hij de nodige ervaring opgedaan en ontstond het idee om zelfstandig hovenier te worden. In 2013 kon hij zijn plan realiseren en startte hij met zijn bedrijf en heeft ondertussen al een grote klantenkring opgebouwd in Mid-Fryslân. Die klantenkring is al zo in omvang gegroeid, dat Taco extra handjes nodig had en daarvoor een werknemer in dienst heeft genomen.

Waar we hem natuurlijk ook van kennen, is de jaarlijkse verkoop van kerstbomen. Dat is begonnen toen, ook in 2013, bloemenwinkel De Eskeblom stopte. Hij startte met zo’n dertig bomen. Elk jaar wordt de tuin van heit en mem verbouwd tot een kerst ”bosk”.

Hoeveel bomen heb je dit jaar?
Op 25 november worden hier zo’n 300 bomen aangeleverd. Deze moeten we dan nog uitpakken en sorteren en komen dan rond Sinterklaas in de verkoop. Van de 300 gaan er zo’n 70 naar de school in Raerd en een aantal naar de winkel van Frederika in Wytgaard. De rest wordt in Reduzum verkocht, waar ook een stand zal zijn van Sjoukje van Dijk met door haar gemaakte kerststukjes.

Wat voor soort bomen heb je dit jaar?
Toen we net begonnen was het vooral de traditionele fijnspar (de geurende boom, die iedereen vroeger had), maar tegenwoordig is het meer de Nordman (die houdt zijn naalden goed vast met weinig onderhoud als je hem in huis hebt).

Wat is nu het verschil tussen die bomen?
De fijnspar heeft stekelige naalden, terwijl de Nordman zachte naalden heeft. Ook is er nog de Omorika (Servische Spar), die het uiterlijk heeft van de Nordman, maar wel steekt en minder naald-vast is dan de Nordman. Binnenshuis staat de Nordman er 3-4 weken prachtig bij. Men houdt tegenwoordig de bomen veel langer in huis dan vroeger,
waardoor de voorkeur steeds meer uitgaat naar de Nordman

Taco zelf is meer een liefhebber van de fijnspar: “Dy rûkt lekkerder en dat rûgeljen fan ’e nullen heart der ek wol in bytsje by!”

Verkoop je alleen bomen met kluit zodat de mensen ze nog in de tuin kunnen zetten?
De meeste bomen worden met kluit aangeleverd. Een spar heeft best wel een grote wortel en die wortels worden aardig ingekort om ze aan te leveren in een klein bakje (i.v.m. transport). Een lange periode in de huiskamer overleven ze vaak niet. “Ik sis faaks tsjin de minsken: in lyts beamke kinst noch wolris ferplantsje, mar in beam fan twa meter mei in lyts klútsje dat giet oant de simmer ta goed mar dêrnei oerlibbet er it faak net.”

Wat zijn de prijzen dit jaar?
Een Nordman met een lengte van 1,50-1,75 meter zit ongeveer op 25/30 euro.

Ik heb van jou ook begrepen dat er een Kerstfair gaat komen?
Jazeker, samen met Op Stâl Deco (bloemen) en de Meubel Outlet gaan we een kleinschalige Kerstfair organiseren, die gehouden wordt op vrijdag 9 dec. van 17:00 tot 21:00 uur op de Trije Romers.